Editie 2014: De Gang

Op 20 september 2014 gaan we van start met onze 7e Team Building Day. Deze gaat door in Sint Katelijne Waver in het studielokaal. We starten om rond 9 uur met de uitleg van de proeven van dit jaar. Dan konden we van 9u tot 14u30 de robot aanpassen, programmeren en testen. Daarna zijn er demonstraties en rond 16u45 waren we klaar. Nog even samen opruimen en dan kunnen we allen om 17u terug naar huis.

 
Deelnemers aan de Team Building Day van 20 september 2014, van links naar rechts: Marc Robberecht (scheidsrechter), Jan Heynen (winnaar), Aloys Verstraeten, Burak Gözen, Efekan Horzum, Coen Roos, Huub van Niekerk, Paul van Niekerk, Niek van Uden, Gerard van Uden, Joep Suijs, Niels Ickx, Jildert De Wachter, Patrick De Wachter

Meer foto's vind je in onze Fotogalerij en hier kun je proeven terugzien.

Opdrachten 2014

TBD2014 Opdracht1.jpg Volg de kromme baan: Sommigen volgden een wand, andere robots reden in het midden tussen de twee wanden. Geen opties, gewoon zo snel mogelijk in beide richtingen en – uiteraard- zonder de wand te raken. Diegene die een wand volgden merkten al gauw dat de binnenbaan korter en dus sneller was dan de buitenbaan.
TBD2014 Opdracht2.jpg Rijd door het labyrint: Hier waren alle banen recht en alle hoeken 90°. Het was een labyrint, geen doolhof, dus er was telkens maar één mogelijke draairichting. Geen T-stukken of kruispunten. Sommigen volgden de wand, sommigen detecteerden het einde van de baan en beslisten dan 90° naar links of rechts te draaien. Drie opties : starten op een helling, stoppen op een witte/zwarte lijn op een helling en het detecteren van een zwarte lijn op een witte achtergrond ergens op de baan
TBD2014 Opdracht3.jpg Combinatie van opdracht 1 & 2

Scores 2014

Logo Team Crew-members Technologie Scores Het Team
Total recall.jpg Total Recall Jan Heynen Discovery 3, STM32, zelfbouw 204+240+120=
564
Total recall 2013.jpg
Klompskeeler.jpg De Hollanders Joep Suijs
Karel Dupain
Planck met STM32F4 en Robotlib 201+220+140=
561
Hollanders2013 team.jpg
N3Vrfear.jpg nEV3r Fear Jildert De Wachter
Niels Ickx
Lego Mindstorms EV3 200+120+20=
340
N3everFear2014 team.jpg
EML-Botchup.jpg EML-Botchup Aloys Verstraeten Zelfbouw / Atmel 80+210+0=
290
EmlBotchup2014 team.jpg
L-Botics.jpg L-Botics Burak Gözen
Efekan Horzum
Mehmet Yilmaz
Lego Mindstorms EV3 100+110+10=
220
LBotics team.jpg
Degebroeders logo.jpg De Gebroeders Niek van Uden
Gerard van Uden
Zelfbouw / autonoom 203 Degebroeders team.jpg
Planck trick logo.jpg Planck-Trick Patrick De Wachter Planck met STM32VLDiscovery en Robotlib 202 Plancktrick team.jpg
Vn3.jpg (vN)3 Paul van Niekerk
Huub van Niekerk
Ruben van Niekerk
fischertechnik 120+20+10=
150
Vn3 team.jpg
CARkar.jpg CARkar Coen Roos Magician met Arduino Uno
Triangulatie afstandsensor en odometrie
100 Carkar2014 team.jpg

Tips 2014

Ieder ploeg neemt deel met één enkele robot. De opdrachten zijn gemaakt voor autonome robots van het "Roborama Type" (in brede zin).

Dit jaar is geen speciale mechaniek nodig, we proberen zo het laagdrempelig te houden dat iedereen kan deelnemen. De robot moet uiteraard kunnen rijden, goed kunnen manoeuvreren ( korte bochten draaien ), maar iets terug brengen is er dit jaar niet bij . Het zou kunnen dat het parcours uit verschillende houten platen bestaat die op en/of naast elkaar staan of liggen. Er kunnen kleine niveau verschillen en/of kleine gleuven zijn. Zorg dus dat je robot geen probleem heeft met een niveau verschil (trede) van een paar mm of een paar mm tussen twee platen.

Afmetingen:

  • Maximum : robot kleiner dan 30 cm (lengte of breedte).
  • Een diameter van 20 cm zou beter zijn.
  • Minimum : een aangepaste mini-sumo zou het kunnen doen ( als hij geen probleem heeft met de ondergrond waar het niet vlak is)

Door dat er weinig te bouwen is, is Team Building Day dit jaar goed aangepast voor kleine ploegen. Zoals bij Roborama mag de robot niet tegen de muren botsen en zelfs niet de muren raken. De (afstands)SENSOREN zijn dus heel BELANGRIJK (IR / US) dit jaar.

Zorg dat je robot een ledje, lampje of beter een buzzer heeft om een signaal te geven (bijvoorbeeld detectie...). Dit kan helpen om een bonus te krijgen.

Voeding robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal uw robot veel testen, rijden... veel meer dan een gewone dag. Het zou dan ook spijtig zijn dat op het ultieme moment je batterijen leeg zijn. Reserve batterijen, een lader, ....

Mocht het echt niet lukken, geen paniek! Naar analogie met Roborama zullen ook hier radiobestuurde robots toegelaten worden. Ze zullen dezelfde proeven moeten doen dan de autonome robots, maar apart geklasseerd worden. Afstandsbesturing, al dan niet draadloos, mag als je ploeg uit minstens 2 personen bestaat.

Eten en drinken kan je best meenemen om geen tijd te verliezen met die te gaan halen.