Editie 2011 : Val er niet af

Dagindeling

Om 8u30 werden we allemaal verwacht in de cafetaria van het auditorum . Om stipt 9 uur begon Marc de 3 proeven toe te lichten. Onze vierde Team Building Day stond in het teken van 'Val er niet af', waarbij 'er' een 'tafel moest voorstellen. Drie proeven, van makkelijk tot moeilijk, maar allemaal doenbaar. Daarna hadden de teams tot 15u20 tijd om alles te bouwen en te programmeren. Jan had de nodige tegenslag als in de namiddag zijn robot de geest gaf, maar toch vond hij een oplossing want uiteindelijk won hij nog. Drie teams kozen voor Lego, eentje voor Fishertecnik en twee kozen voor zelfbouw. Na het bouwen kwamen de demonstraties, ruimden we samen op en werden de winnaars bekend gemaakt. Rond 17u konden we allemaal tevreden huiswaarts keren. Alweer een geslaagde dag ! Om iedereen de kans te geven om de robots te verfijnen zal in januari een herkansing komen met dezelfde opdrachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer details vind je nog op Xander's blog. Zie hier de onverkorte versie van de proeven.

Locatie

Het event ging door in de cafetaria van het auditoriumgebouw van De Nayer. Dit is het tweede gebouw links als je de campus oprijdt vlak voor de grote parking. De cafetaria vind je onder het auditorium en is van buitenaf bereikbaar door de trappen af te gaan en door de aluminum ramen/deuren naar binnen te gaan

Inschrijvingen 2011

Logo Team Crew-members Technologie Besturing Eindscore Het Team
Total recall.jpg Total Recall Jan Heynen Zelfbouw (avr mega32, X-bee,Sharp, enz...) Autonoom 450 Total recall team.jpg
Teamwreckingball new.jpg Team Wrecking Ball Jildert De Wachter
Xander Soldaat
Lego Mindstorms NXT Autonoom 437 Theperfectstorm team.jpg
Teamspirit logo.jpg Team Spirit Joachim Vandersmissen
Patrick De Wachter
Lego Mindstorms NXT Autonoom 434 Team spirit.jpg
INXTreme.jpg iNXTreme John de Viet
Krijn de Viet
Lego Mindstorms NXT Autonoom 250 INXTreme team.jpg
Klompskeeler.jpg De Hollanders Joep Suys
Aloys Verstraeten 
Karel Dupain
Da’s nog geheim, maar tip: het is zelfbouw ;) Autonoom 160 Hollanders team.jpg
Vn3.jpg (vN)3 Paul van Niekerk
Huub van Niekerk
Ruben van Niekerk
fischertechnik Autonoom 110 Vn3 team.jpg

Scores 2011

Team Tafel Opruimen Lijnvolgen Blikken Sorteren Score
Total Recall 280 170 0 450
Team Wrecking Ball 260 117 60 437
Team Spirit 290 84 60 434
iNXTreme 110 110 30 250
De Hollanders 100 0 60 160
(vN)3 110 0 0 110

Opdrachten 2011

Dit jaar stonden de opdrachten in teken van 'val er niet af', met als achterliggend idee dat alle proeven op een tafel moeten uitgevoerd worden. Om de robots niet te beschadigen lagen de tafels ongeveer 3 cm van de grond, 'just in case' er toch iemand zou afvallen en geloof me : dat is gebeurd. Voor elke proef had elk team max. 5 minuten waarbinnen ze de robot ev. mochten aanpassen en max. 3 pogingen doen.

TBD2011 opdr1.jpg OPDRACHT 1 : Blikken van tafel vegen Op een vierkante tafel (120x120cm) staan 25 blikken en de robots worden allemaal op dezelfde plek en in dezelfde richting gezet. De bedoeling is om zo snel mogelijk alle blikken van de tafel te vegen zonder dat de robot er zelf afvalt. Er zijn bonuspunten als de robot aan het einde een signaal geeft dat hij klaar is en als er geen enkel deel van de robot ooit over de rand van de tafel komt.
TBD2011 opdr2.jpg OPDRACHT 2 : Lijnvolgen De klassieke Roborama lijnvolg proef, maar hier worden twee blikken op het parcours gezet. De bedoeling is dat deze blikken van de lijn worden geduwd of gezet. Het maakt niet uit hoe, als ze er maar af zijn. De snelste robot wint (Total Recall deed dit in iets meer dan 9 seconden !)
TBD2011 opdr3.jpg OPDRACHT 3 : Blikken Sorteren In een wit rechthoekig parcours (220x120cm) wordt een zwarte lijn getrokken. Op deze lijn komen 9 blikken te staan : 5 witte en 4 zwarte. De bedoeling is dat de zwarte blikken in het klein vak komen, de witte in het grote vak. De blikken moeten op de tafel blijven en de robot mag uiteraard niet van de tafel vallen. De robot wordt door de scheidsrechter op een door hem bepaalde plek en in een bepaalde richting gezet.

Tips 2011

Een thema is nog niet gekend voor dit jaar. De scheidsrechter houdt z'n lippen stevig op elkaar als we daar naar vragen, maar hij wou wel onderstaande tips al meegeven

Tip 1 : Autonoom of afstandsbediening ?

 • Naar analogie met Roborama zullen ook hier radiobestuurde robots toegelaten worden. Ze zullen dezelfde proeven moeten doen dan de autonome robots, maar apart geklasseerd worden.
 • Voor de robots met afstandsbediening zijn minstens 2 personen nodig in het team, voor de andere teams wordt dit geadviseerd, maar niet verplicht. Het is immers een "team" building day.

Tip 2 : Welke robot ?

 • Een robot die voor Roborama geschikt is kan dienen als basis voor de Team Building Day.
 • Afstandsbediening mag, al dan niet draadloos.
 • Een team bestaat uit minstens 2 personen of 1 persoon en 1 autonome robot. De nadruk ligt immers op TEAM werk.
 • Bakens zijn dit jaar niet toegestaan

Tip 3 : Welke sensoren ?

Wat zou nuttig kunnen zijn (als je op basis van een Roborama genre robot werkt) :

 • Extra infrarood afstandssensoren (bv. sharp GP2D12) ( 1,2,4)
 • Extra sensoren (bijvoorbeeld dezelfde als je lijnsensoren) (1 of 2)
 • Enkele micro-switchen of pushbutton sensoren (0,1..5)
 • Extra servos of kleine motoren.
 • En een ledje, lampje of buzzer om een signaal te geven (bijvoordeeld detectie...)

Niets hiervan is noodzakelijk, slimme mannen kunnen hiervoor andere oplossingen bedenken, maar het kan wel helpen.

Tip 4 : Omgeving ?

 • Er zal wat simpel mechanisch werk zijn, maar niets om bang van te zijn. (Voordeel van een ploeg : terwijl de ene zich met de mechanica bezig houdt kan de rest zich op de software concentreren)
 • De brug staat dit jaar niet op het programma, maar wel blikken.
 • De blikken zijn dit jaar nog leeg ;-)
 • Ook witte en zwarte tape zal gebruikt worden