Editie 2012 : Blikken en Lijnen

Dagoverzicht

De TBD 2012 was wederom een zeer geslaagd event. Door de combinatie met de infodag van Lessius (het overkopelende orgaan van Hogeschool De Nayer) hadden we ook volop belangstelling van de bezoekers, ouders en toekomstige studenten. Uiteindelijk waren er 6 deelnemende teams :

 • Aloys Verstraeten (zelfbouw)
 • De Hollanders : Joep Suys en Karel Dupain(zelfbouw)
 • LeJOS : Patrick en Jildert De Wachter(Lego)
 • (vN)3 : Paul en Huub Van Niekerk (Fischer Technic)
 • WoDy : Wout Smeets, Dylan Gybels (Lego)
 • Jan Heynen(Zelfbouw).

 

 

Hier kun je de proeven terugzien.

Om stipt 9 uur begon Marc de 2 opdrachten van de dag te omschrijven.

Blik Vervoeren De eerste opdracht leek best doenbaar  : je robot moest een blik transporteren tot aan het einde van de zwarte lijn (lijnvolgen). Daar moest het blik afgezet worden, zo mogelijk rechtop, en de robot moest terugkeren naar zijn startpositie en stoppen.
Blkken Sorteren
TBD2012 opdracht2.jpg
De tweede opdracht was een veel grotere uitdaging : Op een zwarte lijn stonden witte en zwarte blikken in willekeurige volgorde. Je robot moest eerst een blik gaan halen, daarna omdraaien en naar het andere eind van de zwarte lijn rijden. Ergens was er ook nog een splitsing voorzien. Hier moest je robot dan de juiste kant kiezen naargelang de kleur van het blik hij op dat moment bijhad. Het bewuste blik moest dan boven op een balkje worden afgezet, zo mogelijk weer mooi rechtop. De robots die niet zo hoog konden heffen mochten het blik ook voor het verhoog van 6.5cm neerzetten, uiteraard ten koste van een bonus.

 

Gelukkig hadden we op voorhand een paar tips gekregen, zodat het mechanische gedeelte voor de meesten reeds voorbereid was. Alhoewel niemand had eigenlijk verwacht dat de blikken op een verhoog moesten worden afgezet. Plots werd duidelijk waarom Marc de foto's van de vorklift zo mooi vond (tip 2). Het randje van ca 4 mm hoog waar de robots over moesten, bleek gelukkig geen probleem te vormen. Dit was vooral een test naar de toekomst toe om kleine hoogteverschillen toe te laten ipv een perfect egale vloer. Het werd dus vooral weer race tegen de klok om de software in orde te krijgen. Om 15.15h was dan het uur van de waarheid aangebroken.

Zoals verwacht slaagden de meesten er in om de eerste opdracht tot een goed einde te brengen, maar helaas liet WODY daar een steekje vallen, en hij lukte niet in de opdracht. [Volgende keer reserve batterijen meebrengen, he ;-)] De tweede opdracht, die in het begin iedereen voor onmogelijk hield, werd toch door de meeste teams gedeeltelijk volbracht !! Opvallend hier, WODI slaagde er in de herkansing - met verse batterijen - in om alle blikken foutloos te sorteren. Ook Joep zijn robot deed het uitstekend, maar door een mechanisch probleem werd niet elk blik foutloos afgezet. Jan's robot kon als enige 3 blikken bovenop de balk rechtop zetten, maar weigerde het laatste blik te gaan halen. Blijkbaar worden ook robots wat moe naar het eind van de dag :-)

Alle aanwezigen waren het er over eens dat Marc weer twee geweldige opdrachten had bedacht, niet te gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Een zeer geslaagde dag en nog eens hartelijk bedankt voor de inspiratie / creativiteit/ inspanningen / voorbereidingen aan Marc om voor de 5e keer op rij plezante uitdagingen te bedenken die voor iedereen doenbaar zijn binnen de beperkte tijd die we hadden.

Scores 2012

Team Robot Blik Vervoeren Blikken Sorteren Score
Jan TBD2012 jan robot.jpg 38 140 178
De Hollanders TBD2012 joep robot.jpg 40 135 175
WoDy TBD2012 wody robot.jpg - 150 150
LeJOS TBD2012 jildert robot.jpg 25 60 85
Aloys TBD2012 aloys robot.jpg 38 10 48
(vN)3 TBD2012 vn3 robot.jpg 40 - 40

Tips 2012

Tip 1 : 08 juli 2012

Als een parcour gemaakt is uit verschillende houten platen op en/of naast elkaar, kunnen er niveau verschillen en/of kleine gleuven zijn. Zorg dus dat je robot geen probleem heeft met een niveau verschil (trede) van 3 of 4 mm of een paar mm tussen twee platen.

Tip 2 : 13 augustus 2012

Volgende foto's vond onze scheidsrechter wel mooi :
Tip2 1.jpg Tip2 2.jpg Tip2 3.jpg 
Hij vertelde me ook dat dit jaar de blikken nog leeg zullen zijn.

Tip 3 : 3 september 2012

 • Voordeel van een ploeg : terwijl de ene zich met de mechanica bezig houdt kunnen de andere zich op de software concentreren
 • Afstandsbesturing mag als je ploeg uit minstens 2 personen bestaat.
 • De brug staat dit jaar niet op het programma, maar wel blikken. De blikken zijn dit jaar nog leeg ;-)
 • Als je op basis van een Roborama genre robot werkt, dan is het nuttig om je van het volgende te voorzien :
  • Extra sensoren (bijvoorbeeld dezelfde als je lijnsensoren) (1 of 2)
  • Extra servos of kleine motoren.
  • En een ledje, lampje of buzzer om een signaal te geven (bijvoorbeeld detectie...)

Tip 4 : 7 september 2012

 • Er zijn momenteel 4 ploegen ingeschreven. Twee LEGO, een fishertechnic en een zelfbouw.
 • Het event gaat door in de cafetaria, maar niet op het gelijkvloers. Wel bovenaan de trap links (onder het auditorium en in het lokaaltje erachter)
 • Breng zelf je natje en je droogje mee. Het is morgen ook infodag bij de Nayer, maar reken er niet op dat je ergens kan eten of drinken.
 • Voeding robot : bedenk op voorhand een batterij strategie. Die dag zal uw robot veel testen, rijden... Veel meer dan een gewone dag. Het zou dan ook spijtig zijn dat op het ultieme moment je batterijen leeg zijn. Reserve batterijen, een lader, ....
 • Voeding werk-tafel : neem een verlengdraad (10 meter of zo) en een of twee verdeeldozen mee zodat we iedereen van stroom kunnen voorzien
 • Zorg voor voldoende reserve onderdelen, sensoren en bouwmateriaal. Murphy heeft al laten weten dat hij morgen ook van de partij zal zijn !