Hier wederom een kort verslag van deze 10de editie !!! We waren met 5 teams ervaren teams, de batterijen waren opgeladen, en de robots stonden op scherp !

De vooraf-informatie van Marc was karig, maar bevatte wel de essentiele factoren die  nodig waren voor een succesvolle rit ! Om 9 uur stipt kregen we de uitleg : De eigenlijke opdracht was een hindernisparcours.

Het eerste parcours was afgezet met 20 cm hoge wanden, en had ongeveer de vorm van een rechthoek. De start was aan één zijden van deze rechthoek, de aankomst werd bepaald door een witte plaat van ca 4 mm dikte. De robot moest dus deze plaat vinden, en mocht nergens tegen rijden, ook niet tegen de hindernissen. De hindernissen werden gevormd door de befaamde “Arizona” pet flessen van 2 liter. Bij de eerste opdracht stonden deze flessen tegen elkaar en tegen de wand. Een minimale doorgang van 50 cm was steeds gegarandeerd. Odometrie was dus maar beperkt bruikbaar, omdat het parcours om 15 h stipt weer veranderd werd binnen deze regels !

De tweede opdracht was in dezelfde aard, maar hier konden de flessen ook midden in het parcours staan, en de wanden waren maar 10 cm hoog.

De derde opdracht tenslotte was er nog meer vrijheid om de hindernissen te plaatsen, en als extra bonus kon je nog een cola-blik gaan zoeken in dit parcours….

Het eerste uur brak iedereen zijn hoofd erover welk algoritme hier zou kunnen werken. Ik koos voor een zeer eenvoudig algoritme (KISS principe : keep it simple, stupid) : Tracht nergens tegen te rijden, als de hindernis te kort bij is draai dan random links of rechts. Als de IR sensoren tenslotte voldoende wit zien, stop en beep.  Dit bleek een succesvol recept, en bruikbaar voor de 3 opdrachten ! Het cola-blik zoeken was voor mij te complex, en dit heb ik dan ook niet gedaan. Een voordeel van mijn robot was de afmeting : maar 22 cm breed.

Patrick scoorde ook erg goed met PlanckTrick+ robotlib. De Hollanders hadden ingezet op hun “LIDAR”, maar raakte hier en daar een hindernis. Aloys scoorde uitstekend : alle 3 opdrachten foutloos ! (VN )2(Fischertechnic) had het nadeel van een erg brede robot, deze heeft dan ook verschillende hindernissen geraakt.

Het was weer een geweldige editie, de scheidsrechter had weer hele mooie en haalbare opdrachten bedacht, en iedereen kon tevreden zijn met de resultaten ! Bedankt Marc en Patrick voor deze toffe dag !

Blijft nog steeds de vraag, is dit ook geen mooi wedstrijdconcept voor HCC ? 

Filmpje van deze wedstrijd : https://www.youtube.com/watch?v=WqM1Pf5MYzg

Groeten, Jan.