Editie 2013 : Handbal, Basket of Voetbal ?

Zoals reeds eerder aangekondigd hebben we in september onze 6e (jawel, al de 6e) Team Building Day. Deze gaat door op 28 september van 8u30 tot 17u op Campus De Nayer in Sint Katelijne Waver in het landschapslokaal. Stipt om 8u30 zal onze scheidsrechter de opdrachten uitleggen en dan kan je tussen 9u en 15u aan de slag om je robot te bouwen, aan te passen, te programmeren en te testen. Daarna zijn dan de demonstraties van de ploegen en rond 16u30 zou dan de winnaar bekend moeten zijn. Daarna ruimen we samen op en om 17u kunnen we allen tevreden huiswaarts keren.

Opdrachten van 2013

Net zoals vorige jaren werden er 3 schitterende opdrachten bedacht door Marc Robberecht van verschillende moeilijkheidsgraad zodat zowel de absolute beginner als de gevorderde amateur er zijn gading kon in vinden.

TBD2013 1.jpg OPDRACHT 1 : De bedoeling is dat de robot de bal in het doel schopt. De bal wordt door de scheidsrechter op het veld gelegd ongeveer 20 cm buiten het strafschopgebied (het vlak afbakend door zwarte tape voor het doel). De deelnemer mag daarna de robot zetten hoe en waar hij wil maar minstens 20 cm van de bal. Op een T-vormig veld dient een deel als doel. Er zijn extra punten te verdienen als de robot niet in het doel komt of in het strafschopgebied. Er zijn drie verschillende pogingen die elk max. 2 minuten duren. Elke poging telt mee voor de eindscore.
TBD2013 2.jpg OPDRACHT 2 : Hier moet de robot in de hoek van het plein vertrekken. De hoek en richting zijn vooraf op te geven. Daarna legt de scheidsrechter een bal op het plein en moet de robot die zoeken en daarna in het doel schoppen. Ook hier zijn er bonuspunten als de robot niet in het doel of het strafschopgebied komt. Er zijn 3 verschillende pogingen die elk max. 2 minuten duren. Alle pogingen tellen mee voor de eindscore.
TBD2013 3.jpg OPDRACHT 3 : Ergens rond het denkbeeldige midden van het vlak staan een aantal (max.8) paaltjes van 20 cm hoog met een tennisbal er boven op. De bedoeling is dat de robot in een hoek vertrekt en alle tennisballen in de paaltjes klopt. De robot mag de paaltjes niet aanraken of verschuiven. Er zijn 3 verschillende pogingen die elk max 2 minuten duren. Elke poging telt mee voor de eindscore.

Scores 2013

Logo Team Crew-members Technologie Scores Het Team
Total recall.jpg Total Recall Jan Heynen Zelfbouw (avr mega32, X-bee,Sharp, enz...) Opdracht 1: 110
Opdracht 2: 150
Opdracht 3: 90 
Totaal: 350
Total recall 2013.jpg
Klompskeeler.jpg De Hollanders Joep Suys
Aloys Verstraeten 
Karel Dupain
Arm processor met robotlib beta. Opdracht 1: 80
Opdracht 2: 80
Opdracht 3: 60
Totaal: 220
Hollanders2013 team.jpg
WoDy team.jpg WoDy Wout Smeet
Dylan Gybels
Lego Mindstorms NXT Opdracht 1: 80
Opdracht 2: 50
Opdracht 3: 0
Totaal: 130
WoDy team.jpg
Novalabo.jpg Nova Laboratories Inc Thomas Frans
David Frans
VEX Opdracht 1: 80
Opdracht 2: 0
Opdracht 3: 0 
Totaal: 80
VEX team.jpg
N3Vrfear.jpg nEV3r Fear Jildert De Wachter
Xander Soldaat
Lego Mindstorms EV3 Opdracht 1: 40
Opdracht 2: 10 
Opdracht 3: 0
Totaal: 50
Nev3rfear team.jpg

Tips 2013

  • Het thema dit jaar is "Handbal, Volleybal of Voetbal". Onze scheidsrechter heeft al laten weten dat hij niets van sport kent en zich dus niet gebonden voelt door de officiële regels van de echte sport. Verder zei hij dat er geen blikken zullen zijn dit jaar, maar hij vroeg me wel of ik voor 10 tennisballen kon zorgen. 10? Raar ....
  • Zoals steeds is een Roborama robot een goede basis. We proberen het laagdrempelig te houden zodat iedereen kan deelnemen en die dag plezier kan beleven aan het bouwen, programmeren en testen.
  • Een deel van het parcours van Roborama zal gebruikt worden
  • Klopt het dat ik moet rekening houden met de afmetingen 40cmx40cm? Dit zijn de maximale aangeraden afmetingen. We zijn niet te strikt. Het mag zelfs iets groter, maar kleiner is beter omdat het dan makkelijker is om tussen de hindernissen door te rijden. Concreet : tussen 10 en 40 cm is goed, rond de 20-30 cm beter
  • Zijn er nog andere beperkingen? De robot mag het ondergrond, het parcours, de hindernissen, enz... niet beschadigen.
  • Mag de robot aangepast worden (nieuwe software laden en/of hardwarematig) tussen de proeven? Ja, maar beperkingen : tijd, en soort aanpassingen ; details verschillen ieder jaar, dus info de dag zelf. Een andere programma opladen voor ieder deel, snel er tussen, mag wel.
  • Is er in de ruimte een WiFi verbinding om tijdens de dag Internet te kunnen gebruiken? Er is Wifi, maar de toegang is beperkt en moet op voorhand aangevraagd worden. We zullen zorgen dat er 1 PC is waarop je op internet kan.
  • Iets (LED, lampje... of beter een buzzer...) om een seintje te geven kan helpen om een bonus te krijgen.
  • Eten en drinken kan je best meenemen om geen tijd te verliezen met die te gaan halen ;-